Osjećaj manje vrijednosti, strah, sram i krivnja – ubojiti alati u rukama roditelja

Svi mi griješimo i to je dio naše spontanosti, ali je važno osvijestiti one poruke koje svakodnevno upućujemo našoj djeci čije značenje ostavlja trajne i pogubne posljedice. Jako često se u psihoterapijskom radu sa odraslima susrećem s osjećajem manje vrijednosti,  osjećajem da nešto ne zaslužuju, osjećajem da moraju zaslužiti da ih netko voli, vjerujem da su se mnogi prepoznali…

Svi su oni odrasli uz normalne, obične, dobronamjerne roditelje koji su skrbili za svoju djecu najbolje što su znali…. Kako onda nastanu ovi osjećaji u djeteta? Ako svakodnevno djetetu govorimo:

Požuri! Slušaj što ti govorim! Budi dobar! što u sebi nosi skrivenu poruku „NISI BITAN“ „MOJE ŽELJE I POTREBE SU ISPRED TVOJIH“

Ili kad dijete uspoređujemo s drugom djecom, bratom ili sestrom: Vidi kako on to može…. Poruka našem djetetu je: DRUGI SU BOLJI OD TEBE!

I ona klasična odgojna: Koliko ti puta moram ponoviti?? Svakome tko želi malo razmisliti jasno je da time djetetu kažemo da s njim nešto nije u redu kad ne razumije….

Vrijeme je da počnemo gledati koje osjećaje izazivamo u našoj djeci kada ih „odgajamo“, na žalost to su najčešće strah, krivnja i sram…. U odrasloj dobi oni postaju zapreka življenju i često su podloga raznih bolesti.