Posted on

ŠTO DJEČACI TREBAJU OD NAS?

Najvažnije što mi odrasli u ovom trenutku trebamo je osvijestiti i razumjeti dječake i njihovu energiju, osobnost i temperament. Prihvatiti visoku razinu aktivnosti i osigurati im mjesto gdje je mogu ispoljiti. Važno je uključivanje dječaka kao savjetnika, dopustite da vam predlože rješenje.  S njima treba razgovarati na način koji uvažava njihov ponos i muževnost. Dječacima je potreban odgoj koji je jasan, stalan, racionalan u očekivanjima, ujednačen i ne koristi se grubošću.

Što ranije (od malih nogu) ih treba učiti rječnik emocija i s njima razgovarati o emocijama, ohrabrivati ih u  pokazivanju osjećaja, osigurati im sigurno okruženje bez ruganja i ismijavanja.

Učimo ih izražavati emocije na druge načine, ne samo kroz bijes, agresivnost ili povlačenje, oblikujmo ideal muškosti koja ne isključuje emocionalnost. Pružimo im bliskost i emocionalnu povezanost kroz vlastite primjere: primjere odraslih muškaraca, očeva, profesora, trenera, ujaka, djedova…

Prestanemo očekivati i “previše i premalo”: zahtijevamo previše dok razvojno nisu spremni, a podcjenjujemo ih glede samokontrole, razumijevanja, emocionalne iskrenosti i moralne odgovornosti. Nijedan od spolova nije bolji ili lošiji, svi smo jedinstveni i (hvala bogu) nismo savršeni, svi griješimo, trebamo jedni druge za međusobno razumijevanje, sporazumijevanje i nadopunjavanje.